Flebologie; Spataderen en beenzweren

Wij leggen ons toe op diagnostiek en behandeling van spataderen. Daarbij conformeren wij aan toonaangevende internationale standaarden en richtlijnen aangaande de flebologie.

Spataderen zijn bloedvaten die door slecht sluitende klepjes niet meer goed kunnen functioneren of verwijden. Spataderen kunnen cosmetisch ontsierend zijn, maar ook aanleiding geven tot pijnklachten, vermoeide benen, krampen, eczeem of uiteindelijk een open been. Om die reden is het beter de spataderen te behandelen.

Tijdens het eerste spataderconsult worden de aderen van uw benen grondig nagekeken. Het betreft een uitwendig en pijnloos onderzoek. In gezonde aderen zitten kleppen. Door in uw been te knijpen wordt met behulp van het echoduplex onderzoek de doorstroming van uw aderen getest en nagekeken of de kleppen goed werken. De uitslag van dit onderzoek en het lichamelijk onderzoek wordt met u besproken. Aansluitend wordt er een behandelplan opgesteld.

Er volgt in principe tijdens dit eerste consult geen behandeling, met als uitzondering kleine ingrepen.

Behandelingen die wij aanbieden:

Doel

Behandeling van kleine en middelgrote spataderen.

Procedure

Duur: 15 minuten.

De spataderen worden ingespoten met een vloeistof waardoor de spataderen aan elkaar plakken. U voelt enkel het aanprikken van de huid net een dunne naald. Aansluitend worden insteekopeningen afgedekt met behulp van wattenbollen. Tenslotte krijgt u na de behandeling een steunkous aangemeten.

Nazorg

U houdt de steunkous de eerste week dag en nacht aan. Aansluitend verwijderd u zelf de wattenbollen. In de weken daarna draagt u enkel overdag indien u lang staat of zit nog de steunkous. Het dragen van de kous wordt als minst plezierig ervaren, maar is wel van essentieel belang. Hierdoor verkleint u de kans op donker verkleuringen van de huid aanzienlijk.

Verder is het verstandig om niet te sporten of intensief te fietsen. Het is uitermate belangrijk dat u het behandelde been tot vier weken na de behandeling niet blootstelt aan de zon.

Is er kans op bijwerkingen?

Er bestaat een kans dat de huid ter plaatse van de behandelde adertjes donker kleurt, echter dit is meestal tijdelijk. U kunt de kans hierop zo klein mogelijk maken door het been uit de zon te houden en desnoods zonnebrandcrème onder de kleding te dragen. Daarnaast kan er een in zeldzame gevallen irritatie van een ader optreden wat voelt als een pijnlijke streng. Neemt u in dat geval contact met ons op.