Dermato-oncologie

De focus op huidkanker. Wij een uitstekende expertise in hebben opgebouwd is het herkennen en behandelen van huidkanker.

Het life time risico op het ontstaan van huidkanker is 1 op 5 in de Amerikaanse bevolking. Blootstelling aan UV stralen is de nummer 1 risicofactor. Preventie en vroege detectie van huidkanker is essentieel. Het melanoom, de ergste vorm van huidkanker, is goed behandelbaar bij een vroege detectie. De vijfjaarsoverleving bedraagt dan 98%. Jammer genoeg overlijd elk uur 1 Amerikaan ten gevolge van huidkanker.

 • Basaalcelcarcinoom (BCC, ontwikkeld zich vanuit de kiemcellen).
 • Plaveiselcelcarcinoom (PCC, ontwikkeld zich vanuit de dekcellen).
 • Melanoom (MM, ontwikkeld zich vanuit de pigmentcellen).
 • Behandelingen die wij aanbieden:

  Doel

  Een chirurgische excisie vindt plaats voor het verwijderen van goedaardige gezwellen (vetbulten, talgcysten), huidkanker (o.a. basaalcelcarcinoom) en (cosmetisch storende) moedervlekken van de huid.

  Indien het een verdenking huidkanker betreft wordt het verwijderde stukje huid altijd microscopisch nagekeken. De uitslag is na twee weken bekend.

  Procedure

  Duur: 20-30 minuten.

  De huid wordt met alcohol gedesinfecteerd. Dit voelt een koud aan. Daarna volgt een of enkele prikken met een verdovende vloeistof afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. De huid is nu gevoelloos

  Nadat de huid steriel is afgedekt wordt er een ellipsvormige snede in de huid gemaakt tot in het oppervlakkige vetweefsel. Eventuele bloedvaatjes worden met een stroomstootje dichtgebrand. Daarna wordt de huid in twee lagen gehecht. De onderhuidse hechtingen zorgen voor stevigheid en lossen in ongeveer 120 dagen op. Voor een mooi cosmetisch resultaat wordt aansluitend de opperhuid gehecht. Deze hechtingen blijven een tot twee weken zitten waarna ze op de polikliniek worden verwijderd. De wond wordt afgedekt met hechtpleisters en een drukverband.

  Nazorg

  Na drie dagen mag u het drukverband verwijderen. Gedurende de tijd dat het drukverband erop zit adviseren wij om de wond droog te houden, zodat de wondranden goed aan elkaar kunnen groeien. Verder is het verstandig om niet te sporten of zware dingen te tillen tot een week nadat de hechtingen verwijderd zijn. Ten slotte het advies om littekens een jaar lang goed tegen de zon te beschermen.

  Is er kans op bijwerkingen?

  Bij elke operatieve ingreep bestaat er een kans op infectie. De huid wordt dan rood, gezwollen en voelt warm aan. Het is belangrijk dat u in dat geval contact met ons opneemt.

  Voorts bestaat er een kans op het ontstaan er bloeduitstortingen, maar die verdwijnen weer binnen enkele weken. In zeldzame voorkomen dat een litteken in de maanden na de ingreep wijkt of dikker wordt.

  Zeer zelden kan er een nabloeding ontstaan. Drukt u in dat geval de plek twintig minuten af met een schone droge doek. Indien het nadien nog steeds bloed, neem dan contact op.

  Ten slotte kan in zeer zeldzame gevallen beschadiging van een zenuwtakje hebben plaatsgevonden, waardoor een stukje van de huid gevoelloos is. Dit herstelt vrijwel altijd weer.

  Voorzorgsmaatregelen

  Indien u bloedverdunners gebruikt is het soms nodig deze voor de ingreep te stoppen. Meld het gebruik hiervan altijd aan uw dermatoloog. Het stoppen van bloedverdunners gebeurd altijd in overleg met uw huisarts of specialist, dus nooit zelfstandig.