Flebologie; Spataderen en beenzweren

Wij leggen ons toe op diagnostiek en behandelinng van spataderen. Daarbij conformeren wij aan toonaangevende internationale standaarden en richtlijnen aangaande de flebologie.

Spataderen zijn bloedvaten die door slecht sluitende klepjes niet meer goed kunnen functioneren of verwijden. Spataderen kunnen cosmetisch ontsierend zijn, maar ook aanleiding geven tot pijnklachten, vermoeide benen, krampen, eczeem of uiteindelijk een open been. Om die reden is het beter de spataderen te behandelen.

Tijdens het eerste spataderconsult worden de aderen van uw benen grondig nagekeken. Het betreft een uitwendig en pijnloos onderzoek. In gezonde aderen zitten kleppen. Door in uw been te knijpen wordt met behulp van het echoduplex onderzoek de doorstroming van uw aderen getest en nagekeken of de kleppen goed werken. De uitslag van dit onderzoek en het lichamelijk onderzoek wordt met u besproken. Aansluitend wordt er een behandelplan opgesteld.

Er volgt in principe tijdens dit eerste consult geen behandeling, met als uitzondering kleine ingrepen.

Behandelingen die wij aanbieden:

Beenzweren of veneuze ulcera

De behandeling van beenzweren gebeurt meestal door huisartsen (eerste lijn) en gespecialiseerde wondverpleegkundigen, zoals op de wondenpoli. Spreekuren van de wondenpoli worden gehouden in het Horatio Oduber Hospitaal en de IMSAN.

Analyse noodzakelijk

Bij alle patiënten met een beenzweer wordt diagnostiek (echo duplex onderzoek) van het onderliggend lijden geadviseerd. In sommige gevallen is het noodzakelijk dat wij tijdelijk de therapie van de eerste lijn overnemen.

Behandelingen

Indien er sprake is van spataderen die voorkomen dat de beenzweer geneest zal behandeling van deze spataderen plaatsvinden op de polikliniek. Meestal gebeurd dit met echogeleide schuim behandeling. Hiermee wordt ook de kans op het terugkeren van een nieuwe beenzweer aanzienlijk verkleind.

Wij hebben de mogelijkheid en expertise om op een juiste manier compressie toe te passen, de wond middels chirurgische technieken schoon te maken en de vochtophoping in het been aan te pakken. Soms maken we hiervoor gebruik van een lymfapress. Dit is een pijnloze behandeling met een machine die het overtollige vocht in de benen doormiddel van luchtdruk binnen een half uur verwijderd.

Als een beenzweer ondanks alle maatregelen niet geneest kan er in uitzonderlijke gevallen gekozen worden voor een huidtransplantatie met "punch grafts". Hiervoor worden in de polikliniek onder lokale verdoving kleine huidkorreltjes geoogst van het bovenbeen die in het ulcus worden geplaatst. Hierdoor geneest het ulcus meestal binnen enkele weken en geeft cosmetisch een zeer fraai resultaat.